Игровой подход к управлению разбегом самолета на взлете - Белоусов, А.А.; Кулешин, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Запропоновано математичний алгоритм корекції роботи двигунів літака на етапі розбігу. Алгоритм забезпечує дотримання необхідних характеристик розбігу з урахуванням дії збурень при зльоті літака за знижених режимів роботи двигунів. В основі розроблених математичних засобів лежить ігровий підхід до керування динамічною системою. Наведено результати порівняльного моделювання зльоту важкого транспортного літака за наявності збурень. Mathematical algorithm for correction of aircraft engines functioning on the stage of running start is suggested. With account of perturbations appearing at the aircraft take off under reduced engine regime the algorithm provides for required characteristics of the running start. Presented mathematical tools are developed on the basis of game approach to control of a dynamic system. Simulation of heavy transport plane take off under disturbances is performed and its results are compared.