Интеграция разнородных бизнес-моделей организационных систем - Маслянко, П.П.; Майстренко, А.С. (Проблемы управления и информатики, 2012)
Бізнес-моделі організаційних систем визначають сутності організаційних систем та формалізують відношення між ними. Подальша інтеграція таких бізнесмоделей є необхідною умовою інжинірингу організаційних систем в конкурентних ринкових умовах. Інтеграцію бізнес-моделей організаційних систем можна здійснити з використанням специфікації сутностей системи. На основі специфікації можна формалізувати поняття «моделі інтеграції» сутностей системи, а також обгрунтувати необхідність і достатність інтеграції елементів організаційної системи для її існування. Модель інтеграції дозволяє сформулювати підхід до реалізації бізнес-моделей з використанням різних інструментів моделювання, а також обгрунтувати їх вибір. The enterprise business models define the enterprise entities and formalize relations between them. The consequent integration of such business models is a hard requirement for the enterprise engineering under competitive market conditions. The enterprise business model integration can be achieved based on the specification of the enterprise entities. Using the entities’ specification it is possible to formalize the term «integration model» of the enterprise entities, and substantiate the necessity and sufficiency of the enterprise entities integration for the existence of the system. The integration model makes it possible to define an approach to the implementation of the business models by means of different modeling instruments, and also provides a guide for choosing such instruments.