Від шаблі до книги: козаки у складі викладачів та студентів Новоросійського університету - Музичко, О. (Чорноморська минувшина, 2014)
Метою статті є дослідження місця представників козацького стану серед студентів та викладачів Одеського Новоросійського університету. Встановлено кількість та персональний склад студентів-козаків, їх походження з різних козацьких спільнот: українського та російського козацтва. Простежено долю найяскравіших особистостей. The aim of the article is to study the place of representatives of the Cossack class students and teachers of the Odesa Novorossiys’k university. Established the number and composition of the students of the cossacks, their origin from different cossack communities: ukrainian and russian cossacks. Traced the fate of the outstanding personalities. Целью статьи является исследование места представителей казачьего сословия среди студентов и преподавателей одесского Новороссийского университета. Установлено количество и персональный состав студентов-казаков, их происхождение из разных казачьих сообществ: украинского и российского казачества. Прослежено судьбу ярких личностей.