Квадратичные системы с запаздыванием - Джалладова, И.А.; Хусаинов, Д.Я. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Розглянуто системи нелінійних диференціальних рівнянь зі сталим запізнюванням. Досліджено нелінійність квадратичного виду. Системи рівнянь записано у спеціальному уніфікованому векторно-матричному вигляді. Досліджено стійкість стаціонарного положення рівноважного стану, який знаходиться в першому квадранті координатної системи. Для дослідження використано другий метод Ляпунова із застосуванням умов Разуміхіна. The systems of nonlinear differential equations with constant delay are considered. Nonlinearity of a quadratic type is studied. Systems are recorded in a special unified vector-matrix form. The stability of the stationary position of the equilibrium state, located in the first quadrant of the coordinate system, is investigated. Lyapunov’s second method with the application of Razumikhin’s conditions is used for the research.