Определение относительных весов критериев оценки альтернатив на основе четких и нечетких ранжирований - Каденко, С.В. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Запропоновано підхід до обчислення ваг критеріїв оцінки альтернатив на основі досвіду їхнього багатокритеріального ранжування. Вважається, що у випадку, коли експерту важко оцінити альтернативи та ваги критеріїв кардинально, чи шляхом відповідних парних порівнянь, можна шукати ваги критеріїв на основі попереднього досвіду ординального оцінювання альтернатив за заданими критеріями. Описано ідею та декілька модифікацій методу обчислення ваг, а також шляхи його узагальнення на випадок, An approach to alternative estimation criteria weights’ calculation based on multicriteria alternative rankings is suggested. It is assumed that in the case when it is problematic for experts to estimate alternatives and criteria weights cardinally and/or build respective pair comparison matrices while decision-making, it is possible to find criteria weights based on previous experience of ordinal alternative estimation according to given criteria. Criterion weight calculation method and ways of its extension to fuzzy rankings, as well as several method modifications are described.