Гибридный генетический алгоритм на основе биологического апоптоза - Руденко, О.Г.; Бобнєв, Р.В. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Розглянуто класичний генетичний алгоритм та основні проблеми, що виникають при його реалізації. Запропоновано модифікацію даного алгоритму, яка змінює спосіб формування нових пар нащадків на основі механізму біологічного апоптозу. Введено поняття насиченості популяції та запропоновано використовувати поріг насиченості для покращення роботи алгоритму. Наведено результати експериментальних досліджень, які підтверджують ефективність запропонованих модифікацій при знаходженні екстремумів мультимодальних функцій. A classic genetic algorithm and the key issues associated with its implementation are considered. A modification of the classic genetic algorithm which changes the way of creating new offspring’s pairs is presented. The modification is based on the biological apoptosis theory. The saturation population conception and the suggestion about usage of this conception as termination condition with the purpose of algorithm improving have been introduced. The experimental research results proving efficiency of suggested modifications in case of multimodal functions have been shown.