Рекурсивные связи и темпоральность в реляционном каркасе — маски сущностей-объектов - Панченко, Б.Е. (Проблемы управления и информатики, 2013)
У відповідності до нової моделі даних — реляційного каркаса — неформально описано алгоритм врахування рекурсивних зв’язків сутностей-об’єктів в предметній області. Алгоритм застосовується для більш точного проектування схем реляційних баз даних (БД). Для цього запропоновано механізм каркасного синтезу часткових копій атрибутів, що беруть участь у різних ролях сутностей-об’єктів. Запропоновано також новий підхід до моделювання темпоральних даних. Наведено результати числового експерименту доступу до БД. In accordance with a new data model — relational framework — an algorithm of recognition of recursive relations of entity-objects in a subject domain is informally described. The algorithm is used for precise designing of schemes of relational databases (DB). For this, we offer a mechanism of framework synthesis of partial attributes’ copies that take part in various roles of entity-objects. We also offer a new approach to designing temporal data. Results of a numerical experiment of DB access are given.