Синтез управления в нелинейных системах при различных видах обратной связи и стратегий управления - Кулиев, С.З. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Досліджено задачу синтезу оптимального керування об’єктами, описаними системами нелінійних звичайних диференціальних рівнянь при різних видах зворотного зв’язку і на різних класах зональних керуючих функцій при неточно заданій інформації про значення параметрів об’єкта. Отримано формули для градієнта цільового функціонала, які для числового визначення значень параметрів синтезованих керувань дозволяють використовувати ефективні методи скінченновимірної оптимізації першого порядку. Наведено результати числових експериментів на прикладі розв’язання модельних задач. Optimal feedback control problems for objects described by ordinary differential equations systems, under different forms of feedback and on different classes of zonal control functions, involving uncertain information on the values of the object’s parameters are investigated. Formulas for the gradient of the target functional are obtained. These formulas allow using efficient first-order optimization methods for numerical determination of the values of the feedback controls’ parameters. Results of numerical experiments carried out by the example of solution to model problems are given.