Назначение допусков методом сглаженных вершин - Шило, Г.Н. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Запропоновано процедуру формування областей розсіяння, якщо розподіл значень параметрів елементів задано статистичними рядами. Використано апроксимацію законів розподілу на межових ділянках статистичних рядів. Область розсіяння формується у вигляді брусоеліпсоїдної структури з вершинними еліпсоїдними гіперповерхнями. Порівняно результати допускового проектування для різних законів розподілу значень параметрів елементів. Procedure of shaping scattering regions is suggested if distribution law of values of parameters of elements is given in the form of statistical series. Approximation of distribution laws is used on the boundary sections of statistical series. Scattering region is represented as box-ellipsoid structure with vertex ellipsoid hypersurfaces. The results of tolerance design are compared for different distribution laws of parameters values of elements.