Полетная геометрическая калибровка оптико-электронной аппаратуры космического аппарата наблюдения земли по неизвестным ориентирам - Лебедев, Д.В. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Розглянуто задачу польотного геометричного калібрування оптико-електронної апаратури космічного апарата дистанційного зондування Землі. Алгоритм калібрування базується на спостереженнях наземних орієнтирів з апріорно невідомими координатами за умови компланарності. Наведено результати комп’ютерного моделювання процесу калібрування, що підтверджують ефективність запропонованого алгоритму. The problem of in-flight geometric calibration of optoelectronic equipment of remote sensing satellite has been considered. The algorithm of calibration is based on observing landmarks with a priori unknown coordinates and coplanarity condition. Results of computer modeling process of calibration that confirm efficiency of the proposed algorithm are presented.