Ідея козацької волі в пропагандистський і организаційній діяльності анархістів в українському селі (1905 – 1920 рр.) - Савченко, В. (Чорноморська минувшина, 2015)
У статті розкривається тема формування анархістами України селянського анархістського руху, про що замовчувала радянська і сучасна українська історіографія. Пропагуючи анархістські ідеали, анархісти використовували для їх затвердження традиції боротьби запорозького козацтва за свободу, ідеали і досвід самоорганізації українського козацтва. Починаючи з 1905 р анархісти України почали створювати місцеві анархістські групи та мобільні бойові загони в українських селах Херсонщини, Поділля, Київщини, Катеринославщини, Полтавщини, Чернігівщини, Північній Таврії, які часто формувалися українськими вчителями. В Олександрівському повіті в 1906 - 1911 рр. діяла федерація анархістів Запорозького краю, яка у своїй пропаганді використовувала традиції козацьких вольностей. У 1918 - 1921 рр. традиції Запорозької Січі намагалися воскресити махновський рух і Революційно - повстанська армія України (махновців), Конфедерація анархістскіх організацій України «Набат». Витоки волелюбності і народного анархізму в Україні ідеологи махновського руху відносили до Запорозької Січі. The article opens up the theme of the formation of the Ukrainian anarchist peasant anarchist movement, as silent Soviet and modern Ukrainian istriografiya. Advocating anarchist ideals anarchists used for approval of Zaporozhzhyan Cossacks traditions of struggle for freedom, ideals and experiences of selforganization of the Ukrainian Cossacks. Starting from 1905 the anarchists of Ukraine have begun to establish local anarchist groups and mobile combat units in the ukrainian villages of region Kherson, Podolia, Kiev, Katerinoslav, Poltava, Chernihiv, Northern Tavria, which are often formed Ukrainian teachers. In the Alexandersity county in 1906 - 1911 years anarchist federation acted Zaporozhian region, which in its tradition of promoting the use of cossack liberties. In 1918 - 1920 years Zaporozhzhyan Sich tradition tried to resurrect the Makhno movement and the revolutionary - Ukrainian insurgent army (Makhnovci), Confederation anvarhist of оrganizations of Ukraine «Nabat». The origins of freedom and national anarchism in the Ukraine, Makhno movement ideologues attributed to Zaporozhzhyan Sich. В статье раскрывается тема формирования анархистами Украины крестьянского анархистского движения, о чем умалчивала советская и современная украинская историография. Пропагандируя анархистские идеалы, анархисты использовали для их утверждения традиции борьбы запорожского казачества за свободу, идеалы и опыт самоорганизации украинского казачества. Начиная с 1905 г. анархисты Украины начали создавать местные анархистские группы и мобильные боевые отряды в украинских селах Херсонщины, Подолии, Киевщины, Екатеринославщины, Полтавщины, Черниговщины, Северной Таврии, которые часто формировались украинскими учителями. В Александровском уезде в 1906 – 1911 гг. действовала федерация анархистов Запорожского края, которая в своей пропаганде использовала традиции казацких вольностей. В 1918 – 1920 гг. традиции Запорожской Сечи пытались воскресить махновское движение и Революционно - повстанческая армия Украины (махновцев), Конфедерация анархистских организаций Украины «Набат». Истоки свободолюбия и народного анархизма в Украине идеологи махновского движения относили к Запорожской Сечи.