До питання про гіпотетичну лояльність Офелли Киренського - Зелінський, А.Л. (Сходознавство, 2008)
Антична традиція зберегла розповідь про те, що птолемеївський намісник Киренаїки, Офелла, в останні роки життя проголосив себе незалежним правителем. Проте, у сучасній історіографії існує гіпотеза, згідно з якою Офелла протягом усього часу свого намісництва зберігав лояльність по відношенню до єгипетського сатрапа, Птолемея. На мою думку, не існує серйозних підстав не довіряти повідомленням античних авторів щодо сепаратистських кроків, здійснених Офеллою в останні роки його намісництва у Кирені. Античная традиция сохранила рассказ о том, что птолемеевский наместник Киренаики, Офелла, в последние годы жизни провозгласил себя независимым правителем. Вместе с тем, в современной историографии бытует гипотеза, согласно которой Офелла на всем протяжении своего наместничества сохранял верность по отношению к египетскому сатрапу, Птолемею. По моему мнению, не существует серьезных оснований не доверять сообщениям античной традиции о сепаратистских шагах, осуществленных Офеллой в последние годы его наместничества в Кирене. It is known from the classical tradition that Ptolemies’ governor of Cyrene Ophellas proclaimed himself an independent ruler in the last years of his life. At the same time, in the modern historiography there is a hypothesis that Ophellas remained loyal to Ptolemy of Egypt all the time. To my mind, there are no serious premises to distrust classical authors regarding Ophellas’separative steps which he made during the last years of his governing in Cyrene.