Самопересечение фазовых траекторий как мера размерности вложения хаотических аттракторов. Часть 3 - Городецкий, В.Г.; Осадчук, М.П. (Проблемы управления и информатики, 2013)
Досліджується проблема вибору часового зсуву при реконструкції хаотичних атракторів за однією спостережуваною змінною. Проведено числові експерименти, що демонструють залежність розмірності вкладення, отриманої методом ламаних, від часового зсуву. Сформульовано рекомендації щодо вибору часового зсуву, який дає змогу отримати дійсне значення розмірності вкладення при використанні методу ламаних. The problem of choosing the time delay while reconstructing chaotic attractor, using one observable variable is investigated. The performed numerical experiments have demonstrated the dependence of the embedding dimension, obtained by the polygonal lines method, on the time delay. Recommendations on the choice of the time delay were formulated to obtain the actual value of the embedding dimension when using the polygonal lines method.