Перше монгольське вторгнення у східноєвропейські степи: дискурс джерел та стереотипи іcторіографії - Пилипчук, Я.В. (Сходознавство, 2008)
Дана студія присвячена висвітленню деяких аспектів монгольського вторгнення у східноєвропейські степи. Автор, провівши аналіз історіографії та джерел, переглянув усталену точку зору на цю проблему. Базуючись на даних писемних джерел, дослідник припустив, що Юрій Кончакович вижив під час подій, які відбувались на Північному Кавказі та Східній Європі в 20-х рр. ХІІІ ст Вторгнення монголів у володіння Юрія Кончаковича може бути датовано 1222 роком. Данная статья посвящена исследованию некоторых аспектов монгольского вторжения в восточноевропейские степи. Автор провёл анализ данных источников и историографии, и пришёл к заключению, что Юрий Кончакович выжил в событиях, которые происходили на Северном Кавказе и Восточной Европе в 20-х гг. ХIII ст. Вторжение монголов на територию владений Юрия Кончаковича может быть датировано 1222 годом. This study is dedicated to description of first Mongolian invasion to East-European steppes. Author made an analysis of historiography and sources and revised established looks about this problem. Based on written sources given, he made a conclusion that Yuriy Konchakocich lived through the invasion of tumens of Subedey and Jebe and was a participant in events on North Caucasus and Eastern Europe in 20-s years of XIII century. Conflict of Yuriy Konchakovich with troops of Subedey and Jebe can be dated 1222.