Адміністративно-політична та юридична лексика у хроніках Абдуррахмана аль-Джабарті - Сівков, І.В. (Сходознавство, 2008)
В статті проводиться семантичний аналіз лексики, що вживається з тією самою семантикою як у хроніках видатного єгипетського історика Абдуррахмана аль-Джабарті (1753/1754–1825/1826) “Чудеса минувшини в життєписах та хроніках” та “Мазгар аттакдіс бі-заваль давлят аль-фарансіс”, так і в сучасній арабській літературній мові. Тексти зазначених хронік можна розглядати як базове джерело суспільно-політичної і юридичної лексики арабської мови кін. XVIII – поч. ХІХ ст. Також у вказаній статті детально розглядаються факти з життя та творчості аль-Джабарті, а також бібліографія його праць. В статье проводится семантический анализ лексики, которая употребляется с той же семантикой как в хрониках знаменитого египетского историка Абдуррахмана аль-Джабарти (1753/1754– 1825/1826) “Удивительная история прошлого в жизнеописаниях и хронике событий” и “Мазхар ат-такдис би-заваль давлят аль-фарансис”, так и в современном арабском литературном языке. Тексты указанных хроник можно рассматривать как основной источник общественно-политической и юридической лексики арабского языка кон. XVIII – нач. ХIX вв. Также в указанной статье подробно рассматриваются факты жизни и творчества альДжабарти, а также библиография его трудов. The article deals with the semantic analysis of words being used in the chronicles of the great Egyptian historian ‘Abdurrahmān al-Ğabartī (1753/1754–1825/1826) “‘Ağā’ib al-āsār fī tarāğim wa-l-ahbār” and “Maz,har at-taqdīs bi-zawāl dawlat al-faransīs” and Modern Literary Arabic with the same meanings. These texts can be regarded as main source of the sociopolitical and law lexis of the end of XVIII – beginning of XIX centuries. Also this article deals with such important points as the detailed biography of al-Ğabartī and the bibliography of his available works.