Оптимизация процессов стабилизации морского подвижного объекта в режиме динамического позиционирования - Тимченко, В.Л.; Ухин, О.А. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Запропоновано процедуру побудови алгоритмів формування оптимальних за швидкодією траєкторій стабілізації для багатовимірної математичної моделі морського рухомого об’єкта в режимі динамічного позиціонування. Для забезпечення необхідного рівня інваріантності системи керування зі змінною структурою зворотних зв’язків до зовнішніх неконтрольованих збурень введено робастний контур. Наведено результати моделювання, які демонструють ефективність запропонованого підходу. A procedure for constructing algorithms of building speed optimal stabilization trajectories for multidimensional mathematical model of marine mobile object in dynamic positioning mode is proposed. Robust channel was added to control system with variable structure feedback to ensure the required level of invariance to uncontrollable external perturbations. The results of simulation that demonstrate the effectiveness of the proposed approach are given.