Модальное управление в системах кристаллизации - Балонин, Н.А.; Суздаль, В.С.; Козьмин, Ю.С. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Для багатозв’язного процесу вирощування монокристалів проведено синтез модального регулятора на основі методу модального домінування. Метод дозволяє вибір багатьох власних значень замкнутої системи звести до вибору одного або декількох показників, що описують стиск спектра. Метод домінування дозволяє автоматизувати процес вибору бажаного спектра і контролювати норму матриці зворотних зв’язків на його ітераціях, що важливо для фізичної реалізованості регулятора. For multivariable process of growing single crystals, the modal controller synthesis based on the method of the modal domination, is performed. This method enables one to reduce the selection of many eigenvalues of the closed system to one or more indicators describing spectrum compression. The method of domination performs an automatic selection of the desired range and controls the number of matrix feedbacks on its iterations, which is important for physical implementation of controllers.