Влияние диссипативных факторов на динамические процессы в управляемых технологических машинных агрегатах - Красношапка, В.А. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Сформульовано математичну модель для дослідження динамічних процесів в керованих технологічних машинних агрегатах з урахуванням дисипативних факторів різної фізичної природи. Показано, що врахування тільки одного виду дисипації і нехтування іншими може привести до якісних і кількісних помилок в оцінці характеру динамічних процесів. Дослідження показало, що дисипація в зоні контакту валків і заготовки впливає на затухання коливань основної частоти. В той же час дисипація в електродвигуні сприяє затуханню коливань на високій частоті. Отже, якщо врахувати один з наведених видів дисипації, то при деяких співвідношеннях пружноінерційних параметрів можливі режими стаціонарних коливань. Для забезпечення заданого ступеня стійкості керованому технологічному груповому машинному агрегату запропоновано введення спеціальних дисипативних засобів в одному з пружних елементів. Визначено умови, коли необхідно вводити допоміжні дисипативні засоби, а також одержано формулу для визначення характеристики дисипативного засобу. The mathematical model for research of dynamic processes in controlled technological machine aggregates taking into account the dissipative factors of various physical nature is formulated. It is established that the inclusion of only one type of damping and neglecting other can lead to qualitative and quantitative errors at research of dynamic processes. It is shown that the damping in zone of contact of workpiece and rollers damps low frequency oscillations. Therefore, if we consider one of these types of damping with certain combinations of elastic-inertial parameters, the stationary mode of undamped oscillations is possible. To provide the desired degree of stability of controlled technological group machine aggregate the introduction of special damping devices in one of the elastic connections is proposed. The conditions, when it is necessary to introduce additional damping devices, and a formula for determining their dissipative characteristics, are defined.