Скоординированное управление поступательным движением космических аппаратов в кластере линейной архитектуры - Меланченко, А.Г. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Одним з ефективних способів спостереження Землі з космосу є використання кластера «малих» КА. Для переходу до практичного використання кластерів необхідна розробка методів керування поступальним рухом, що забезпечують безпечну експлуатацію КА, підтримку і багаторазову зміну заданої конфігурації кластера. Для лінійного кластера запропоновано методи імпульсного керування, що є оптимальними в сенсі витрат палива та економічними в обчислювальному сенсі. Ефективність запропонованих методів підтверджено результатами моделювання. One of effective methods of Earth observation from space is use of a cluster of small SC. Development of techniques of translational motion control ensuring SC secure operation, keeping and multiple transformation of cluster’s desired configuration is a condition of transfer to clusters’ real implementation. For linear cluster, the impulse control methods, which are fuel-optimal and computing-effective ones, are proposed. Performances of the proposed methods verified with simulation results.