Оценивание биофизических параметров водной экосистемы с использованием спутниковых наблюдений и оптимизационных методов - Семенив, О.В.; Подгородецкая, Л.В. (Проблемы управления и информатики, 2014)
Розглянуто проблему оцінювання природних екосистем з використанням даних супутникових спостережень. Запропоновано оригінальну процедуру обробки даних ДЗЗ для експрес-аналізу стану природних територіальних комплексів екосистеми. Як приклад, проведено обробку та класифікацію знімків озера Світязь з 1988 по 2009 рр. Наведено результати тестування моделі, досліджено задачу пошуку оптимальної моделі з високою узагальнюючою здатністю та точністю класифікації. Реалізовано чисельний алгоритм експрес-аналізу космічних знімків природних водних екосистем, який дозволяє отримати точність класифікації понад 95 %. The problem of natural ecosystems state estimation using satellite observations is considered. Original procedures of remote sensing data processing and natural ecosystem complexes rapid analysis are presented. Its main component is the classification model received with the use of the statistical learning methods. As an example the results of processing and classification of Svitiaz lake satellite images between 1988 and 2009 are presented. The numerical algorithm is developed for satellite images analysis and natural water ecosystems state estimation with accuracy more than 95 %.