Німецька громада в Україні ХІХ-ХХ ст. - Васильчук, В. (Чорноморська минувшина, 2017)
У статті висвітлюється пристосування німецької громади до умов життя й господарювання на українських землях ХІХ – ХХ ст. Зазначається що, в цілому їм вдалося налагодити ефективну діяльність, яка створила значний вплив на соціально-економічний розвиток України. У сфері сільського господарства колоністи успішно поєднували європейський досвід із місцевими землеробськими традиціями, максимально використовували унікальні природно-кліматичні умови та ресурсний потенціал України. Підкреслено, що перша світова війна та репресивні заходи царизму проти колоністів завдали значної шкоди не тільки їхнім поселенням, а й усій економіці України. In the article of adaptation of German society is illuminated to the terms of life and menage on Ukrainian earth of ХІХ – ХХ of century is Marked that, on the whole they succeeded to put right effective activity that created considerable influence on socio-economic development of Ukraine. In the field of agriculture colonists successfully combined європейський experience with local agricultural traditions, maximally used unique natural and climatic terms and resource potential of Ukraine. Underline, that the first world war and repressive events of царизму against colonists inflicted considerable harm to not only their settlements but also all economy of Ukraine. В статье освещается приспособления немецкой общины к условиям жизни и хозяйствования на украинских землях ХIХ – ХХ вв. Отмечается что, в целом им удалось наладить эффективную деятельность, создала значительное влияние на социально-экономическое развитие Украины. В сфере сельского хозяйства колонисты успешно сочетали европейский опыт с местными земледельческими традициями, максимально использовали уникальные природно-климатические условия и ресурсный потенциал Украины. Подчеркнуто, что первая мировая война и репрессивные меры царизма против колонистов нанесли значительный ущерб не только их поселением, но и всей экономике Украины.