Об определении параметров синусоид - Апостолюк, А.С.; Ларин, В.Б. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розглянуто задачу визначення частот та амплітуд синусоїд у сигналі, що спостерігається. Основною обчислювальною процедурою запропонованого алгоритму є процедура розв’язування системи лінійних алгебричних рівнянь, тобто запропонований алгоритм не пов’язаний, як низка відомих алгоритмів, з інтегруванням системи диференціальних рівнянь. Детально розглянуто випадок, коли досліджуваний сигнал містить одну синусоїду та постійну складову. Ефективність запропонованого алгоритму ілюструється прикладами. The problem of determining of frequencies and amplitudes of sinusoids in observed signal is considered. The main computational procedure of proposed algorithm is the procedure of solving of a system of linear algebraic equations; i. e. the proposed algorithm is not related with the integration of a system of differential equations as some well-known algorithms are. The case, when the signal being studied contains one sinusoid and steady component, is considered in detail. The efficiency of proposed algorithm is illustrated by examples.