Моделирование волновых режимов и управляющих параметров при движении тела под водой - Селезов, И.Т.; Кривонос, Ю.Г.; Авраменко, О.В. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розглянуто задачу генерації поверхневих гравітаційних хвиль при русі еліпсоїда, зануреного в рідинний напівпростір. Як окремий випадок розглянуто задачу для сфери. Одержано точні аналітичні розв’язки методом дзеркальних зображень для відхилення вільної поверхні. Аналіз виявляє існування характерних режимів руху, при яких форма вільної поверхні може суттєво відрізнятися. На основі чисельного моделювання досліджено також задачу для еліптичного крила з конічною носовою частиною, що відхилена відносно течії. Показано, що хвильовий опір збільшується з відхиленням носка. The problem of surface gravity waves generation under the motion of the ellipsoid submerged in a liquid half-space is considered. As a special case the problem for sphere is analysed. Exact analytical solutions using the mirrow transformations for deviation of a free surface are obtained. As a result, the existence of motion characteristic regimes at which the form of a free surface can essentially differ is discovered. On the basis of numerical simulation the problem for elliptical wing with the conic nose part deflected with respect to a current is also investigated. It is shown that the wave drag increases with a nose deflection.