Ускоренное моделирование надежности восстанавливаемой системы, функционирующей в двух режимах - Кузнецов, Н.Ю.; Хомяк, О.Н. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розглянуто систему, яка функціонує у двох режимах, причому в кожному з них структура системи визначається різними деревами відмови. Запропоновано метод прискореного моделювання, що дозволяє будувати незміщені оцінки ймовірності відмови системи. Знайдено умови, які гарантують обмеженість відносної середньоквадратичної похибки оцінки зі зростанням надійності елементів. Ефективність запропонованого методу ілюструється на чисельному прикладі. A system operating in two modes is considered. System structures in these modes are described by different fault trees. A fast simulation method producing unbiased estimates for the probability of system failure is developed. It is proved that under some weak conditions an estimate has a bounded coefficient of variation when the reliability of components is increasing. The efficiency of the method proposed is illustrated on a numerical example.