Устойчивость фронта кристаллизации в призматической ампуле, подверженной быстрой вибрации - Ладиков-Роев, Ю.П.; Черемных, О.К. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розглянуто вплив однорідної вібрації на стійкість фронту кристалізації у призматичній ампулі в умовах мікрогравітації. Проаналізовано вертикальну та горизонтальну вібрації. Виявлено, що горизонтальна вібрація спричинює викривлення фронту кристалізації, що може погіршити якість кристалу. Вертикальна вібрація призводить до активного перемішування розплаву і за певних умов може покращити характеристику кристала. The influence of uniform vibration on the stability of crystallization front in prizmatical ampule under microgravitation conditions is considered. The vertical and horizontal vibrations are studied. It is established that horizontal vibration causes curving of the crystallization front that results in worsening of crystal quality. Vertical vibration induces agitating of melt and under certain conditions may improve crystal characteristics.