Метод адаптивного управления неустойчивыми импульсными процессами в когнитивных картах на основе эталонных моделей - Романенко, В.Д.; Милявский, Ю.Л.; Реутов, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Описано метод переходу від моделі імпульсного процесу в когнітивній карті до моделі керованого імпульсного процесу типу «вхід–вихід» при дії зовнішнього керування. Розроблено систему стабілізації нестійкого імпульсного процесу у приростах змінних на основі стійкої еталонної моделі замкненої системи. Запропоновано алгоритм адаптивного оцінювання та керування когнітивною картою при невідомих або змінних коефіцієнтах вагової матриці суміжності. Розроблено метод стабілізації вершин когнітивної карти на заданих рівнях. The transition method from the impulse process in cognitive map to the model of controlled impulse «input–output» process with external control is presented. The stabilization system of unstable impulse process with incremental variables is developed using a stable closed system reference model. The algorithm of adaptive estimation and control of cognitive map with unknown or varying coefficients of weighted adjacency matrix is proposed. The method of the cognitive map vertices' stabilization on predefined levels is developed.