Обобщенный метод обработки циклических сигналов сложной формы в многомерном пространстве параметров - Файнзильберг, Л.С. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розвивається оригінальний підхід до аналізу, інтерпретації та економного кодування циклічних сигналів складної форми. Підхід оснований на переході від спостережуваного сигналу до фазового портрета в багатовимірному просторі параметрів, які однозначно описують форму фрагментів сигналу. Показано, що запропонований підхід дозволяє на єдиних методологічних принципах ефективно розв’язувати різні задачі комп’ютерної обробки ЕКГ. The original approach to the analysis, interpretation and economical coding cyclical signals of complex form is developed. The approach is based on the transition from the observed signal to the phase portrait in the multidimensional space of parameters that uniquely describe the form of the signal fragments. It is shown that the proposed approach allows for a unified methodological principles to solve effectively different tasks of the ECG’ computer processing.