Кумансько-кипчацькі міграції в Центрально-Східну Європу (30–40-х рр. ХІІІ ст.) - Пилипчук, Я.В. (Сходознавство, 2009)
Дана студія присвячена висвітленню перебігу кумансько-кипчацьких міграцій у 30–40-х рр. ХІІІ ст. Дослідник уважає, що міграції тюркських кочівників Північно-Західного Причорномор’я на захід активізувались невдовзі після початку «Великого Західного походу»’ монгольських військ. Протягом 1237–1239 рр. кумани та кипчаки переселялись як в Угорщину так і в Болгарію. Найбільша кількість переселенців перетнула Карпатські гори та річку Дунай у 1239 р., коли монголи вийшли до узбережжя Чорного моря. Кумани опинилися в Угорщині у 1239 р., але змушені були мігрувати на Балкани вже через два роки. Відносно свідчень Ібн Тагрібірди про кипчаків і Унусхана, автор уважає, що цей хроніст міг об’єднати в єдине ціле інформацію про перебування куманів у Болгарії та Угорщині. Данное исследование посвящено кумано-кипчакским миграциям 30–40-х гг. ХІІІ в. Автор считает, что миграции тюркских кочевников Северно-Западного Причерноморья на запад активизировались сразу после начала «Великого Западного похода». На протяжении 1237–1239 гг. куманы и кыпчаки переселялись как в Венгрию, так и в Болгарию. Большинство кыпчаков пересекли Карпатские горы и реку Дунай в 1239 г., когда монгольские войска вышли на побережье Черного Моря. Куманы мигрировали в Венгрию в 1239 г., но были вынуждены переселиться на Балканы уже через два года. Исследователь считает, что Ибн Тагрибирды, сообщая о кыпчаках и Унус-хане, мог объединить в одно сообщение информацию о пребывании куманов в Болгарии и Венгрии. This article is dedicated to Cuman-Kipchakian migrations in 30–40-s of XIII century. The researcher supposes that migrations of Turk nomads of North-West Black sea littoral to the west actuated short after ’’Great Western march’’. During 1237–1239 years Cumans moved to Hungarian ad Bulgaria. Main number of nomads crossed Carpathians and Dunay river in 1239, when Mongolians came to the coast of the Black Sea. In 1239 Cumans were in Hungaria, but they had to move to Balkans in only two years. Author supposes that Ibn Tagriberdy confused chronology of events and united into one block information about two different events (migrations of Cumans to Bulgaria and to Hungary).