Проект евразийского сегмента новой системы прогноза лесной пожарной опасности на основе информационновычислительных технологий - Барановский, Н.В. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Сформульовано вимоги, яким повинна задовольняти сучасна система прогнозу пожежної небезпеки для лісів Євразії. Розглядається концептуальна база для створення такої системи для території Російської Федерації (або іншої держави Співдружності Незалежних Держав). Пропонується об’єднання підсистем збору, зберігання і обробки інформації в єдиний апаратно-програмний комплекс. Як математичне забезпечення пропонуються програмні реалізації детерміновано-ймовірнісної методики прогнозу лісової пожежної небезпеки. Обговорюються питання створення міждержавного стандарту методики прогнозу лісової пожежної небезпеки. Modern Eurasian forest fire danger forecast system should satisfy formulated requirements. Conceptual base for development of such system for territory of the Russian Federation (or other CIS country) is considered. Integration of storage and processing information subsystems in united hardware and software complex is offered. Program realizations of deterministic-probabilistic techniques of the forest fire danger forecast are offered as software. Questions of new interstate standard creation on forest fire danger forecast technique are discussed.