Оптимальная стабилизация математического маятника в неустойчивом положении равновесия - Онищенко, С.М. (Проблемы управления и информатики, 2015)
На прикладі математичного маятника з інтегральним керуванням у верхньому (нестійкому) положенні рівноваги (нелінійної апріорі нестійкої системи третього порядку) проілюстровано можливості та особливості використання досить конструктивних методів жорсткого синтезу нелінійних систем стабілізації та їх застосування в процедурі оптимізації побудованих регуляторів. On the example of a simple pendulum with integral control in the upper (unstable) equilibrium position (a priori unstable nonlinear third-order system) it is shown the capabilities and features of using enough constructive methods of hard synthesis of nonlinear stabilization systems and their applications in optimization procedure of built regulators.