Оптимальное управление процессом колебаний тонкого прямоугольного стержня - Копец, М.М. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Розглянуто лінійно-квадратичну задачу оптимального керування процесом коливань тонкого прямокутного стрижня. Для цієї задачі оптимізації отримано необхідні умови оптимальності, аналіз яких дав можливість вивести систему інтегродиференціальних рівнянь Ріккаті, розв’язок якої подано в замкненій формі. The linear-quadratic optimal control of the process of oscillations of a thin rectangular shank is considered. For a considered optimization problem the necessary conditions of optimality are obtained. The analysis of these conditions has given the chance to deduce the system of Riccati integro-differential equations which solution is presented in closed form.