Синтез алгоритмов управления пространственной переориентацией космического аппарата с использованием динамических уравнений вращательного движения твердого тела в параметрах Родрига–Гамильтона - Ефименко, Н.В. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Запропоновано алгоритм просторової переорієнтації КА за заданий інтервал часу. На відміну від класичної постановки, в даній роботі не накладається традиційних обмежень на клас кутових рухів КА. Запропонований підхід на основі принципу максимуму дозволяє отримати аналітичне рішення задачі просторової оптимальної переорієнтації КА. На базі запропонованого алгоритму реалізовано режим програмних поворотів КА «Egyptsat-1» та «Січ-2». An algorithm for SC spatial reorientation in the specified time interval is presented. In contrast to the classical formulation the traditional restrictions are not imposed on the class of spacecraft angular motions. The proposed approach based on maximum principle allows one to obtain an analytical solution of the problem of optimal spatial reorientation of the spacecraft. On the basis of the proposed algorithm software for the mode of spacecraft «Egyptsat-1» and «Sich-2» turns has been implemented.