Обратные методы стеганоанализа на основе χ²-критерия - Никитенко, Л.Л. (Проблемы управления и информатики, 2015)
Запропоновано два методи стеганоаналізу для розрізнення прийнятих зображень на контейнери й стеганограми. Методи призначено для виявлення інформації, вкрапленої в найменші значущі біти зображення. Розподіл прийнятих зображень відбувається за правилами χ²-критерію. Основною гіпотезою вважа ється гіпотеза про прийнятий пустий контейнер. Доказано теорему про можливість отримання спроможної оцінки розподілу пустого контейнера з прийнятого зображення за допомогою усереднювальної фільтрації. Теоретичною базою для створення методів є математична модель стеганосистеми, для якої доказано правомірність застосування χ²-критерію при виконанні умов теореми. Two steganoanalysis methods are offered for division of the accepted images into containers and stego. Methods are intended for detection of the information embedding in the least meaningful bits of the image. The division of the accepted images occurs by the rules of χ²-criterion. The hypothesis about the accepted empty container is considered as the basic one. The theorem about the possibility of obtaining consistent estimation of distribution of the empty container from the accepted image by means of an averaging filtration is proved. As the theoretical base for the methods development the mathematical stegosystem model is used for which it is proved the legitimacy of using χ²-criterion on satisfaction of the theorem conditions.