Когнітивно-антропологічний підхід до вивчення менталітету та етнічного характеру українців: постановка питання - Жмуд, Н. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті розглянуто особливості когнітивно-антропологічного підходу до вивчення менталітету й етнічного характеру українців, який, на думку автора, є ефективним з огляду на таку засадничу ментальну структуру, як екзистенціальний індивідуалізм, зорієнтований не на експансію в зовнішній світ, а на «розбудову особистості». This article covers the features of the cognitive-antropology approach to the study of mentality and the ethnical character of the Ukrainians, which, as the author thinks, is effective for such basic mentality structure as existential individualism, which is oriented not for the expansion to the outside world but for the «personality development». В статье рассматриваются особенности когнитивно-антропологического подхода к изучению менталитета и этнического характера украинцев, который, по мнению автора, является эффективным в связи с такой базовой ментальной структурой, как экзистенциальный индивидуализм, ориентированный не на экспансию во внешний мир, а на внутреннее развитие личности.