Мотиви пастухівництва в дитячій ігровій культурі середини XX століття (за матеріалами села Сербинів на Хмельниччині) - Яцуник, В. (Матеріали до української етнології, 2011)
Стаття присвячена регіональним особливостям пастуших ігор українців с. Сербинів Волочиського району Хмельницької області. Визначена цінність народної гри як педагогічного явища; спрямованість пастуших розваг на рекреаційну забавну діяльність і виховання моральних і вдосконалення фізичних особливостей людини. The article is dedicated to the regional features of Ukrainian shepherds' games in the village of Serbynov, Volochysk district, Khmelnyts’ka region. The value of folk games is determined as a pedagogical phenomenon. The orientation of shepherds' entertainments on recreation, amusing activity, and education of moral and improvement of physical human qualities. Статья посвящена региональным особенностям пастушьих игр украинцев в с. Сербинов Волочиского района Хмельницкой области. Определена ценность народной игры как педагогического явления; направленность пастушьих развлечений на рекреационную забавную деятельность и воспитание моральных и усовершенствование физических качеств человека.