Категорія «молодь»: статевовікові характеристики і проблеми соціалізації в дослідженнях другої половини XIX - XX століття - Яцун, Н. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті проаналізовано наукові дослідження, здійснені в другій половині ХІХ – упродовж ХХ ст., що були представлені в публікаціях дорадянських і радянських учених і стосувалися вікового поділу молоді та її соціалізації. Зокрема, приділено увагу проблематиці коливання вікових критеріїв в українській традиційно-обрядовій культурі. The paper analyzes the scientific research of the second half of the 19th–20th centuries. Presented in the publications of pre-Soviet and Soviet scientists on the age division of youth and their socialization. In particular, attention is paid to the problems of variations in the age criterion in the Ukrainian traditional ritual culture. В статье анализируются научные исследования, проводимые во второй половине XIX – в ХХ в., которые были представлены в публикациях досоветских и советских учёных и касались возрастного разделения молодёжи и её социализации. В частности, уделяется внимание проблематике колебания возрастных критериев в украинской традиционно-обрядовой культуре.