Небажане материнство: традиційні народні вірування та практики, пов'язані з «витравлюванням» плоду - Ігнатенко, І. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті розглянуто малодосліджене питання, пов’язане з народними уявленнями про Божу кару за гріх «витравлювання» плоду. Автор дійшла висновку, що в українському традиційному суспільстві до «витравлювання» плоду вдавалися вкрай рідко. Основною причиною, яка стримувала жінок іти на такий крок, був острах гріха дітовбивства. The article deals with Ukrainian popular views on abortion sin. The author comes to the conclusion that abortion was a very rare phenomenon in the Ukrainian traditional society. The main reason that kept women from such a step was the fear of infanticide. В статье рассматриваются народные воззрения традиционного украинского общества на грех «изгнания» плода. Автор приходит к выводу, что в традиционном социуме женщины крайне редко решались на искусственное прерывание беременности. Основной причиной этому служил страх греха детоубийства.