Структурно-організуюча функція заліза в обрядах, що мають космогонічне значення - Тупчієнко, М. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті на підставі вивчення археологічних та етнографічних обрядових матеріалів розглянуто питання про символічне значення заліза й ковальських виробів у сакральних діях, їх здатність структурувати й упорядковувати міфологічний простір у межах міфологічного сприйняття носіїв традиційної культури. In the article, on the basis of studying archaeological and ethnographic ceremonial materials, a question is examined about the symbolic value of iron and blacksmith's wares in sacral actions and their ability to put in order mythological space within the limits of mythological perception of carriers of traditional culture. В статье на основании изучения археологических и этнографических обрядовых материалов рассматривается вопрос о символическом значении железа и кузнечных изделий в сакральных действиях, их способность упорядочивать мифологическое пространство в пределах мифологического восприятия носителей традиционной культуры.