Структура народної медицини та її зв'язок зі звичаями гігієни й обрядовим обмиванням - Юхас, К. (Матеріали до української етнології, 2011)
Різноманітні способи приймання лікувальних ванн і обмивань належать до основних процесів традиційної, а також професійної медицини. Щоденні гігієнічні процедури, ритуали обмивання в дні календарних свят або особливих періодів у житті людини, а також інші магічні форми обмивання – компонент певної загальної системи. Ці дії розглядаються як комплекс лікувальних та профілактичних заходів, які можна охарактеризувати за допомогою комбінації чотирьох пар протилежних понять, що входять до структури вищезгаданої системи. Цю систему буде конкретизовано на прикладах угорських народних традицій. The article highlights different ways of taking healing baths and washing, which belong to traditional as well as professional medicine. Every day personal hygiene, washing rituals on calendar holidays, and on some special occasions in the life of a person, as well as magical washing forms, belong to a whole system. These actions are considered to be a complex of healing and preventive measures and are analyzed according to the combination of four pairs of oppositions, which belong to the structure of a whole system mentioned. The system is illustrated by the examples from the Hungarian folk traditions. Разнообразные способы принятия лечебных ванн и обмываний принадлежат к основным процессам традиционной и профессиональной медицины. Ежедневные гигиенические процедуры, ритуалы обмываний в дни календарных праздников или особенных периодов в жизни человека, а также другие магические формы обмывания – компонент определенной общей системы. Эти действия рассматриваются как комплекс лечебных и профилактических мероприятий, которые можно охарактеризовать при помощи комбинаций четырех пар противоположных понятий, которые входят в структуру вышеупомянутой системы. Эта система будет конкретизирована на примерах венгерских народных традиций.