Дослідження симбіотичних властивостей Tn5-мутантів бульбочкових бактерій сої - Василюк, В.М.; Маменко, П.М.; Береговенко, С.К. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
В умовах вегетаційних експериментів вивчали ефективність формування і функціонування азотфіксувальних систем сої (Glycine max (L.) Merr.) із різними за симбіотичними характеристиками Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum 646. Встановлено, що інокуляція насіння високовірулентними, проте малоактивними транспозоновими мутантами 107 і 113 викликала зниження у рослин біометричних показників і насіннєвої продуктивності у порівнянні з інокуляцією контрольними (вихідним 646 і виробничим 634б) штамами. Відмічено, що Tn5-мутант 118-8 відзначався низькою нодуляційною і азотфіксувальною активністю. Бакте-ризація насіння високоактивними мутантами 21-2 і 17-2 забезпе-чувала достовірний приріст урожайності сої у порівнянні з контролем. Зазначені Tn5-мутанти можуть бути перспективним вихідним матеріалом для подальшої селекції виробничих штамів бульбочкових бактерій. В условиях вегетационных опытов изучали эффективность формирования и функционирования азотфиксирующих систем сои (Glycine max (L.) Merr.) с разными по симбиотическим свойствам Tn5-мутантами Bradyrhizobium japonicum 646. Установлено, что инокуляция семян высоковирулентными, но малоактивними транспозоновыми мутантами 107 и 113 вызывала снижение у растений биометрических показателей и семенной продуктивности по сравнению с контрольними (исходным 646 и производственным 634б) штаммами. Отмечено, что Tn5-мутант 118-8 отличался низкой нодуляционной и азотфиксирующей активностью. Бактеризация семян высокоактивными мутантами 21-2 и 17-2 обеспечивала достоверный прирост урожайности сои по сравнению с контролем. Отмеченные Tn5-мутанты могут бать перспективным исходным материалом для дальнейшей селекции производственных штаммов клубеньковых бактерий. Effectiveness forming and functioning of nitrogen-fixing systems created by soybean (Glycine max (L.) Merr.) and Tn5-mutants of Bradyrhizobium japonicum 646 with different symbiotic properties were studied in green house experiments. Inoculation of seeds by Tn5-mutants 107 and 113 with high virulence, but low activities, lead to decrease of the biometric properties and enhanced yield of plant seeds in comparison with control strains wild 646 and production 634б. Tn5-mutant 118-8 had the low nodulation and nitrogen fixing activities. Inoculation of seeds by high activity mutants 21-2 and 17-2 got reliable increase grain yield of plants in comparison with control. Consequently, this Tn5-mutants may to be used as perspective initial material for the next selection productive nodulate bacteria strains.