Гончарний посуд українського Полісся: трансформація назви і форми в контексті міжкультурних взаємовпливів - Боренько, Н. (Матеріали до української етнології, 2011)
Продуктом гончарного ремесла на території Українського Полісся був різноманітний посуд: для приготування страв, споживання їжі, до святкового столу, для зберігання харчових запасів. Використання посуду поєднувалося з традиціями обрядового характеру. Посуд і страви, що були в ньому, набували символічного значення. Під впливом відносин з етнічними колоніями поляків, росіян-старовірів та безпосереднього сусідства з білорусами частково змінювалися назви, форми та утилітарні обрядові функції гончарного посуду. Ритуальне використання гончарного посуду мало глибокі традиції, його окремі релікти збереглися на Поліссі, як у своєрідному резерваті. Символічні дії з гончарними виробами, про які мовиться в пропонованій статті, спостерігаються саме в культурі українців, їх дослідження має важливе значення в контексті розгляду поліетнічних взаємовпливів. Products of pottery handicraft in the territory of Ukrainian Polissia were various tableware: for the preparation of foods, consumption of meals, for the festive table, and for the storage of food supplies. The use of tableware is combined with traditions of ceremonial character. Tableware and foods that were in him acquired a symbolic value. Under the act of ethnic relationships with the national colonies of Poland, Russians of old faith and direct neighbourhood with Belarus, the names, forms, and utilitarian and ceremonial functions of pottery tableware changed partly. Ritual use of pottery tableware, small deep traditions, and his separate relics were saved in Polesye. Symbolic actions with potteries, which are examined in this article, are observed exactly in the culture of Ukrainians; their research has an important value in the context of the consideration of ethnic cross-couplings. Продуктом гончарного ремесла на территории Украинского Полесья была разнообразная посуда: для приготовления блюд, потребления еды, к праздничному столу, для хранения пищевых запасов. Использование посуды сочеталось с традициями обрядового характера. Посуда и вместимые в ней блюда приобретали символическое значение. Под воздействием отношений с этническими колониями поляков, россиян-староверов и непосредственным соседством с белорусами частично изменялись названия, формы и утилитарные и обрядовые функции гончарной посуды. Ритуальное использование гончарной посуды имело глубокие традиции, его отдельные реликты сохранились на Полесье, как в своеобразном резервате. Символические действия с гончарными изделиями, которые рассматриваются в данной статье, наблюдаются именно в культуре украинцев, их исследование имеет важное значение в контексте рассмотрения полиэтнических взаимовлияний.