Аграрна культура чеського та українського населення села Миколаївка Козятинського району на Вінниччині: міжкультурний взаємовплив - Батирєва, І. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті зосереджено увагу на питанні міжетнічних взаємин у с. Миколаївка Козятинського р-ну Вінницької обл. – єдиного села в області, де компактно проживають чехи й українці. Протягом ХХ ст. тут також були зафіксовані такі етнічні меншини, як німці та євреї. Основою дослідження стали аграрна культура, вплив на неї колгоспної системи, особливості присадибного господарства місцевого населення тощо. Зокрема, інтерес становили міжкультурний взаємовплив і взаємозапозичення у способах господарювання чехів та українців. This article covers the problems of inter-ethnic relations in the example of the village Mykolaivka of Kozyatyn county of Vinnytsya region. It is the only village where Czechs and Ukrainians live compactly. Germans and Jews were also fixed during the 20th century. The basis of the research is the agrarian culture, the influence of the «kolgosp» system on it, the features of the household of native residents of the village Mykolaivka, etc. Besides, the article covers the borrowing in the methods of households of the Czechs and Ukrainians, and also covers the traditions of agricultural activities. В статье сосредоточено внимание на вопросах межэтнических взаимоотношений в с. Николаевка Козятинского р-на Винницкой обл. – единственном селе в области, где компактно проживают чехи и украинцы. В течение ХХ в. здесь также были зафиксированы такие этнические меньшинства, как немцы и евреи. Основой исследования стали аграрная культура, влияние на нее колхозной системы, особенности приусадебного хозяйства местного населения и проч. В частности, интерес представляли межкультурное взаимовлияние и взаимозаимствование в способах ведения хозяйства чехов и украинцев.