Соціально-культурний досвід українства за етнографічними джерелами Домініка-П'єра де ля Фліза (етнокультурологічний аспект) - Марченко, Н. (Матеріали до української етнології, 2011)
Стаття присвячена етнографічному опису Київщини першої половини ХІХ ст., здійсненому лікарем і етнографом французького походження Д.-П. де ля Флізом. На базі етнографічного матеріалу можна простежити не тільки регіональні особливості соціально-культурного досвіду українців, але й універсальні риси знань і навичок українства, сформованих у результаті багатовікової практичної діяльності. The article deals with the ethnographical descriptions of the region of Kyiv in the 19th century by the doctor and the ethnographer Dominic Peter De la Flys, who was French by birth. It can retrace not only the specific traits of the sociocultural experience of the Ukrainian folk but also the universal traits of knowledge and habits as a result of the centuries-old practical activities of the Ukrainian. Статья посвящена этнографическому описанию Киевской губернии в первой половине ХІХ в., составленному доктором медицины и этнографом французского происхождения Д.-П. де ля Флизом. Анализируя этнографический материал, можно увидеть не только региональные особенности социально-культурного опыта украинцев, но и универсальные черты знаний и привычек украинского народа, сформированных в результате практической многовековой деятельности.