Життя в клініці: субкультура лікарів у просторі сучасного міста - Буйських, Ю. (Матеріали до української етнології, 2011)
Сучасне суспільство є складним полікультурним організмом, у якому відбуваються постійні трансформаційні процеси, міжетнічні й міжрелігійні взаємовпливи та виникають нові соціокультурні утворення, що характеризуються строкатістю й різноманітністю форм. У цьому плані в останні десятиліття в зарубіжній етнології пильна увага приділяється вивченню феноменів субкультури і професійної культури. Полем нашого дослідження було обрано місто Київ як мегаполіс і великий полікультурний організм. Об’єктом дослідження стала культура професійної групи медпрацівників. Джерелом дослідження є усні опитування, проведені серед лікарів різної спеціалізації в низці державних медичних установ м. Києва. Значну цікавість становлять два блоки записаних наративів. Перший стосується образу «професіонала» та пов’язаними з ним поняттями професійної етики й ідентичності, а другий блок стосується медичного фольклору – величезного пласта своєрідних професійних прикмет, приказок, анекдотів, міфологічних вірувань, світоглядних уявлень, заборон та пересторог тощо. Основну увагу в статті сфокусовано на аналізі саме цих текстів. Modern society is a complicated multicultural organism where constant transformations and ethnic and religious mutual influences are happening. Inside it, new socio-cultural formations have appeared yet. They are characterized by heterogeneity and diversity of forms. In this regard, in the last twenty years, great attention to the study of phenomena of subculture and professional culture has been paid in foreign ethnology. As a field of our investigation, Kyiv was chosen as a metropolis and, accordingly, a large multicultural body. The object of study was the culture of a professional group of doctors. The sources of the study are oral interviews we have conducted among physicians of various specialties in a number of state hospitals in Kyiv. Of considerable interest are two blocks of recorded narratives. The first concerns the image of the «professional» and associated concepts of ethics and identity, and the second consists of medical folklore—a huge layer of original proverbs, storytellers, anecdotes, mythological beliefs and perceptions, prohibitions, regulations, etc. The main attention is focused on the analysis of these texts in the report. Современное общество – сложный поликультурный организм, в котором происходят постоянные трансформационные процессы, межэтнические и межрелигиозные влияния, и возникают новые социокультурные образования, которые характеризуются неоднородностью и разнообразием форм. В этом плане в последние десятилетия в зарубежной этнологии пристальное внимание уделяется изучению феноменов субкультуры и профессиональной культуры. Полем нашего исследования был выбран Киев как мегаполис и большой поликультурный организм. Объектом исследования стала культура профессиональной группы медработников. Источником исследования являются устные опросы, проведенные нами среди врачей разных специализаций в ряде государственных медицинских учреждений г. Киева. Значительный интерес представляют два блока записанных нарративов. Первый касается образа «профессионала» и связанными с ним понятиями профессиональной этики и идентичности, а второй блок касается медицинского фольклора – огромного пласта своеобразных профессиональных примет, присказок, анекдотов, мифологических верований и представлений, запретов, норм и т. п. Основное внимание в статье сфокусировано именно на анализе этих текстов.