Глибинні пласти пам'яті в назвах вулиць: міжпросторові спостереження - Загнітко, А.; Кудрейко, І. (Матеріали до української етнології, 2011)
У статті охарактеризовано особливості співвідношення історичних і неісторичних назв вулиць географічно віддалених українських міст – Запоріжжя, Тернополя, Хмельницького; простежено закономірності еволюції історичних найменувань вулиць – так званих найменувань-персоналій; шляхом зіставлення встановлено кількісні дані «присутності» історичної пам’яті на мапі міста; з’ясовано напрями відродження загальнонаціонального культурного простору на номінативному тлі Запоріжжя, Тернополя, Хмельницького. The article characterizes the features of a ratio of the historical and non-historical street names of the three geographically distant Ukrainian cities – Zaporizhzhia, Ternopil, and Khmelnitskyi. The regularities of street historical names—so-called names-personalia—evolution have been traced. There is an ascertainment of quantitative data of historical memory «presence» on a city map. Also, there is an elucidation of the nationwide cultural space revival trends on a nominal background of Zaporizhzhia, Ternopil, and Khmelnitskyi. В статье дана характеристика особенностей соотношения исторических и неисторических названий улиц географическо отдалённых украинских городов – Запорожья, Тернополя, Хмельницкого; прослеживаются закономерности эволюции исторических наименований улиц – так называемых наименований-персоналий; путём сопоставления устанавливаются количественные данные «присутствия» исторической памяти на карте города; выясняются направления возрождения общенационального культурного пространства на номинативном фоне Запорожья, Тернополя, Хмельницкого.