Вплив релігійного фактора на самоідентифікацію в міжетнічному середовищі (за матеріалами дослідження польської громади Житомирщини і Львівщини) - Поріцька, О. (Матеріали до української етнології, 2011)
Поляки – одна з великих і давніх національних меншин України, яка налічує зараз близько 144 тис. осіб, однак у ХХ ст. вони зазнали активної асиміляції. Міжетнічні шлюби, майже повна відсутність навчальних закладів з польською мовою навчання тощо прискорюють цей процес. Єдиним стійким етновизначальним чинником залишається релігійний – належність до римо-католицької церкви. Poles are one of the biggest and most ancient national minority groups in Ukraine, numbering about 144,000; however, they underwent active assimilation in the 20th century. Marriages between different ethnic groups, the almost absolute absence of educational institutions with Polish language teaching, etc., hasten this process. The only stable ethnic and determinative factor remains religion—belonging to the Roman Catholic Church. Поляки – одно из больших и давних национальных меньшинств Украины, насчитывающее сейчас около 144 тыс. представителей, однако в ХХ в. они подверглись активной ассимиляции. Межэтнические браки, почти полное отсутствие учебных заведений с преподаванием на польском языке и пр. ускоряют этот процесс. Единственным стойким этноопределяющим признаком является конфессиональный – принадлежность к римско-католической церкви.