Оптимізація азотного і фосфорного живлення нуту - Дідович, С.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
У польових дослідах в умовах суходолу південного Степу України передпосівна інокуляція насіння нуту високоефективними штамами Mesorhizobium сiceri підвищувала урожайність зерна нуту на 1,4–5,5 ц/га.
Застосування фосфорних добрив у дозах Р10 (внесення у рядки) і Р60 (внесення під оранку) не спричиняло негативного впливу на потрійний симбіоз Cіcer arіetіnum − Mesorhizobium cіcerі − везикулярно-арбускулярні мікоризні гриби. В полевых опытах в условиях суходола южной Степи Украины предпосевная инокуляция семян нута высокоэффективными штаммами Mesorhіzobіum сіcerі повышала урожайность зерна нута на 1,4–5,5 ц/га.
Применение фосфорных удобрений в дозах Р10 (внесение в рядки) и Р60 (внесение под вспашку) не оказывало негативного влияния на тройной симбиоз Cіcer arіetіnum – Mesorhіzobіum cіcerі – арбускулярные микоризные грибы. The presowing inoculation of chick pea seeds with M. ciceri high efficient strains in the field experiments of southern Steppe of Ukraine non-irrigation soils increased the seed yield by 1,4–5,5 c/ha.
Application of phosphoric fertilizer in doses of P10 (row application) and P60 (plowed-under application) did not influencing triple symbiosis Cіcer arіetіnum − Mesorhizobium cіcerі − vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi negatively.