"На захисті революції" – конкурс творчих робіт учнів: ідеї, методика проведення, нагороди - Бондаровер, О. (Чорноморська минувшина, 2018)
У березні 2018 р. для учнів старших класів гімназій та шкіл м. Одеси був проведений обласний конкурс дослідницьких робіт «На захисті революції», присвячений 100-річчю Українського війська та Української Революції. Організаторами стали Одеський обласний гуманітарний центр позашкільної освіти та виховання спільно з факультетом історії та філософії Одеського національного університету ім. І. І. Мечникова. Основною метою проведення заходу було популяризація історії українського державотворення, виявлення та розвиток творчо обдарованої учнівської молоді, реалізації національно-патріотичного виховання громадян та формуванню національної ідентичності. Конкурс проходив за сприянням у старшин та козаків Чорноморського Гайдамацького з’єднання Українського козацтва. In March 2018, a regional competition for research works "On the Defense of the Revolution" devoted to the 100th anniversary of the Ukrainian Army and the Ukrainian Revolution was held for high school students and schools in Odesa. The Odessa Regional Humanitarian Center for Out-of-school Education and Higher Education together with the Faculty of History and Philosophy of Odessa National University І. І. Mechnikov. The main goal of the event was to popularize the history of Ukrainian state creation, the discovery and development of creatively gifted student youth, the implementation of national patriotic education of citizens and the formation of national identity. The competition was held with the assistance of senior officers and Cossacks of the Black Sea Haydamaky Union of the Ukrainian Cossacks. В марте 2018 г. для учащихся старших классов гимназий и школ г. Одессы был проведен областной конкурс исследовательских работ «На защите Революции», посвященный 100-летию Украинского войска и Украинской революции. Организаторами стали Одесский областной гуманитарный центр внешкольного образования и воспитания совместно с факультетом истории и философии Одесского национального университета им. И. И. Мечникова. Основной целью проведения мероприятия была популяризация истории украинского государства, выявление и развитие творчески одаренной учащейся молодежи, реализации национально-патриотического воспитания граждан и формированию национальной идентичности. Конкурс проходил при содействии старшин и казаков Черноморского Гайдамацкого соединения Украинского казачества.