Одеський Куяльницький (Сотниківський) цвинтар: історія створення - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2018)
До уваги читачів запропоновано інформацію про історіографію вивчення кладовища передмістя Куяльник, що розташоване в межах міста Одеси й містить надгробки (хрести) подібні до нагробків запорозьких козаків. В замітці доводиться правильність датування найстаршого підписаного надгробку кладовища 1791 р., що свого часу стверджував дослідник Роман Шувалов. Висувається версія, що поховані на кладовищі могли бути колишніми чорноморськими козаками та їхніми нащадками, які пішли працювати до каменоломень Одеси. Вказується, що на кладовищі поховані в тому числі й родичі тих каменярів, які здобували каміння для спорудження сучасного символу Одеси – Потьомкінських сходів. In the article was made an attempt to analyze the historiography of the studying of the cemetery of the Kuialnyk suburb, located in Odessa, which contain the tombstones (the crosses), similar to the Zaporozhian Cossack tombstones. Also the research includes the correct dating of the oldest signed tombstone oft he Cemetery (1791), that was at first documented by the scientist Roman Shuvalov. Author proposed the version that people buried in the Cemetery could be former Black Sea Cossacks and their descendants, who went to work to the quarry of Odesa. The scholar noted thatat the Cemetery were also buried the relatives of those stonemasons who had extracted the stones for the construction of the modern symbol of Odesa – the Potemkin Stairs. Вниманию читателей предложено анализ информации и историографию изучения могильника Куяльницкого предместья, расположенного в Одессе, в котором находятся надгробия (кресты), аналогичные надгробиям запорожского казачества. Кроме того, исследование доказывает правильную датировку самой старой подписанной надгробной плиты на кладбище (1791 г.), которая была впервые задокументирована ученым Романом Шуваловым. Автор публикации предложил версию, что люди, похороненные на кладбище, могли быть бывшими черноморскими казаками и их потомками, которые отправились на работу в карьер Одессы. Ученый отметил, что на кладбище были также похоронены родственники тех каменщиков, которые добывали камни для строительства современного символа Одессы - Потемкинской лестницы.