Османські архівні відомості про регіон Аккерман-Бендери-Очаків і Ходжабей. XVI ст. - Ферідун, М.Е. (Чорноморська минувшина, 2018)
До уваги читачів вперше пропонується аналіз документів та самі документи (турецькою мовою), що надают інформацію про регіон Аккерман – Бендери – Очаків і Ходжабей XVI ст. З’ясовано, що зазначений регіон мав достатньо розвинуту інфраструктуру, у зв'язку зі зростанням ролі торгівлі для Стамбулу. Окрім комерційної, цей регіон відігравав стратегічну роль, проте це стане зрозуміло через кілька століть, після установлення османсько-російських стосунків. Докладалися зусилля для укріплення наявних та побудови нових фортець регіону, для захисту від загрози з півночі, яка у XVI ст. зростала. Attention of readers is for the first time proposed analysis of documents and documents themselves (in Turkish), which provide information about the Ackerman- Bendery-Ochakov and Khojabay region of the XVI century. It has been established that the region has a well-developed infrastructure, due to the growing role of trade for Istanbul. In addition to commercial, this region plays a strategic role, but it will become clear in a few centuries after the Ottoman-Russian relations have been installed. The efforts made to strengthen existing and build new fortresses to protect against the threat from the north, which in the XVI century. Вниманию читателей впервые предлагается анализ документов и сами документы (на турецком языке), что дают информацию о регионе Аккерман – Бендеры – Очаков и Ходжабей XVI в. Установлено, что указанный регион имел достаточно развитую инфраструктуру, в связи с ростом роли торговли для Стамбула. Кроме коммерческой, этот регион играл стратегическую роль, однако это станет ясно через несколько веков, после установления османо-российских отношений. Прилагались усилия для укрепления существующих и построения новых крепостей для защиты от угрозы с севера, которая в XVI в. возрастала.